С Орландо: Биография Виенската държавна опера най-накрая разчупва клишетата, като представя

...
С Орландо: Биография Виенската държавна опера най-накрая разчупва клишетата, като представя
Коментари Харесай

След 150 години Виенската опера най-после представя творба на жена композитор

С " Орландо: Биография "  Виенската държавна опера най-сетне разчупва клишетата, като показва за първи път в 150-годишната си история огромна опера с жена  –  Олга Нойвирт . Австрийката създава изключителна съвременна класика, базирана върху една от най-известните творби на. 



" Наистина желая малко да разтърся това старомодно, красиво, величествено място ", споделя Нойвирт зад кулисите. За нея " Орландо " е специфична книга, още от момента, в който я прочита за първи път на 16 години. Произведението на Улф е определяно от някои съвременни критици като " първия  роман " в литературата поради игривото сменяне на полове. Във фантастичния сюжет на романа поетът Орландо трансформира пола си от мъж на жена, след което живее стотици години, като поддържа връзка с доста от най-известните създатели в британската литература. Във версията на Нойвирт действието ще доближи чак до наши дни, като детето на Орландо ще бъде изиграно от кабаретен актьор Джъстин Вивиан Бонд, който ще застане на сцената до едни от най-хубавите в Европа. 

През призмата на тази измислена биография  освен показва сатиричната позиция върху литературната история, само че и смело изследва тематиките за половата еднаквост, любовта и половото привличане, както и опълчването на публичните правила в интерес на личната персона. Тези тематики са също много познати и близки на самата Нойвирт, като тя не се колебае да минава граници в акомодацията си. Композиторката уголемява територията на актуалната класическа музика посредством разнообразни съвременни форми на артистично изложение, които превръщат творбите ѝ в същински спектакли. 

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР